Юлия КУЛИНСКА Всички знаем за оная игра Тука има, тука няма,

...
Юлия КУЛИНСКА Всички знаем за оная игра Тука има, тука няма,
Коментари Харесай

Тука има инфо, тука няма...

Юлия КУЛИНСКА 
Всички знаем за оная игра " Тука има, тука няма ", която продължава да забавлява любопитните на пазара. Макар на пръв взор тя да наподобява като въпрос на умелост или шанс, крайната цел е да се излъже съперникът. Майсторлъкът обаче е в отклонение на вниманието и използването на номерца. Губещ постоянно е фенът, колкото и да е деликатен. 
ГЕРБ постоянно обичат да развъртат играта за сметка на целия български народ. С мнимото опрощение " да има диспути " деветима депутати от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили внесоха оферти за промени в Закона за достъп до социална информация. С тях на процедура те го обезсмислят. Целта е да се обвие с гъста мъгла по какъв начин се харчат обществените средства и оптимално да се затруднят публицистите в намирането на данни.
С промените всеки, който желае достъп до социална информация, би трябвало да се разпознава и с ЕГН, както и да  да потвърждава юридически интерес или " участие в локална общественост ", с цел да получи търсената информация. Предвижда се също първичната счетоводна документи да не се счита за социална информация. Това значи да > потънат всички документи  > за заплащания на обществени средства, както и от европейски фондове. А събирането на персонални данни без законово съображение и без цел опонира и на европейския правилник GDPR, и на Конституцията.
Предложенията са импортирани сред първо и второ четене на разглеждането на план на Министерския съвет, с който цели да бъде въведена инструкция на Европейски Съюз от 2019 година за отворените данни и повторното потребление на информацията от публичния бранш.
Така де, какъв брой комфортно! Тука има инфо, тука няма...Градеш си на воля и никой няма да узнае. Запазената марка на ГЕРБ е, нали? > ГЕРБ оправдаха безумната си концепция >  с Националното съдружие на общините. Формалниите претекстове са недоволства на кметове, че през първата година на пандемията общините са имали прекалено много заявление за достъп до информация. Ръстът на претенции се дължеше на обстоятелството, че хората бяха затворени по домовете и нямаше по какъв начин да добият информацията по различен метод. През 2022 година броят на настояванията внезапно спада. По-късно обаче стана ясно, че последното изследване на " Програма достъп до информация " за дейната бистрота на институциите сподели, че локалната власт няма такива проблеми, а воплите били от юристи, които се опитавали да изкрънкат хонарарчета от подаването на заявки.
Всъщност от ГЕРБ доста бързо се усетиха за гафа и се пробваха да се измъкнат от него като намекнаха, че може и да се откажат от безумното си предложение.
Още повече, че и съдружните им сътрудници от ПП-ДБ размахаха пръст на вносителите да отдръпват проектозакона си. Те обаче се сопнаха, че това няма по какъв начин да стане, тъй като в  парламентарния устав нямало такава процедура. Наблюдателните читатели обаче несъмнено са забелазали, че под концепцията са положили подписите си международно незнайни депутати, които несъмнено ще октанат в искторията единствено с този си автограф - Стефан Мирев, Ралица Ангелова, Марин Маринов, Красимир Събев, Георги Кръстев, Евгения Алексиева и Бранимир Балачев. И за цвят - Анна Александрова и Любен Дилов-син. 
Може би ръководещите се уплашиха от сентенцията на безнесмена Натан Ротшилд,че  > който владее информацията, той владее и света. > По всяка възможност срамният законопроект в действителност няма да види бял свят. Но той изпраща тревожни послания към обществото. Предложенията на гербаджиите значат на процедура преустановяване на битка с корупцията и обтягане на глям чадър наз злоупотребите. Защото публицисти няма да могат да желаят инфармация за свое следствие за работата на общинския съвет в град, в който не живеят. Звучи злокобно, нали...!? 
Предложението на ГЕРБ действително значи изтриване на Закон за достъп до социална информация и България да стане единствената европейска страна, която няма закон, който дава отговор на интернационалните стандарти.
Подчинените на Бойко Борисов очевидно не знаят, че положението на достъпа до информация е част от отчетите на Европейска комисия за върховенството на закона. Затова и казусът, който ГЕРБ са напът да основат, няма по какъв начин да остане прикрит. Опасността да бъде стартирана наказателна процедура против страната ни е напълно действителна, защато за казуса е сезирана зам.-председателката на Европейска комисия Вера Йоурова, в чийто сектор е свободата на медиите.
" Репортери без граници ": Не вредете на " измъчената от корупция страна "
Международната журналистическа организация " Репортери без граници " прикани българския парламент да отхвърли предложенията на ГЕРБ, които ще доведат до практическо блокиране на достъпа на жителите до обществена информация.
" Новото българско държавно управление даде обещание да съблюдава " правилата на върховенството на закона, успеваемост, бистрота, и резистентност на корупция ". Въпреки това, едвам пристигнало на власт в тази измъчена от корупция страна, новото болшинство е напът да подкопае същите тези полезности, атакувайки правото на информация ", се споделя в позицията на организацията. От там напомнят, че поправките са импортирани от девет депутати от партия ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов и се солидаризира изцяло с оценките на българската организация " Програма достъп до информация ".
" След две години безучастие на българската страна във връзка с свободата на пресата, упованията са огромни. Но държавното управление на Николай Денков рискува да пропусне посрещането им, което е значимо за българските жители ", предизвестяват публицистите.
ОТ " Репортери без граница " акцентират, че българския Закон за достъп до социална информация, който е признат преди повече от 20 години, е един от най-хубавите в света.
Приемането на тези оферти ще докара до заличаване на цялата правосъдна процедура по Закона за достъп до социална информация и ще вкара хора в дълги пояснения за какво упорстват администрацията да им дава отговор, предизвестяват от организацията.
12 000 са поискали достъп до социална информация за година 
12 000 души желаят достъп до социална информация, регистрират в отчета си от " Програма достъп до инормация ". Положителна наклонност е от ден на ден институции интензивно да разгласяват нужните по Закон Ц 90 през 2023 година против 84 през 2022 година, разясни Гергана Жулева, ръководител на УС на програмата. По думите й леко се усилва броят на особено основаните на страниците секции за достъп до информация на жителите - от 61% през 2022 година на 65% през 2023 година
Предложението за въвеждане на условие да бъде посочван от заявителя неговия ЕГН е в нарушаване на интернационалните стандарти и правото на Европейски Съюз, акцентират от " Пограма достъп до информация ". Това е непропорционално и безпричинно събиране на персонални данни, още повече, че Конституцията регламентира, че " всеки има право да търси, получава и популяризира информация ". 
Затварянето на достъпа до счетоводни документи пък може да бъде квалифицирано само като опит за въвеждане на неяснота, неотчетност, предпоставки за корупция и нередности в разходването на обществени средства.
Задължението на държавните органи да дават достъп до информация. Съвсем обикновено е заявителите да търсят данни за разноски на обществени средства - бюджетите наа общините, на страната, на ДОО и НЗОК, на средства от стратегии и фондове на Европейски Съюз. Тази информация е оповестена за социална по силата на експлицитни разпореждания на Закона за достъп до информация.. Опитът да бъде извадена тя от закона е опит за въвеждане на епрозрачност, неотчетност, предпоставки за корупция и нередности в разходването на обществени средства.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР